Прирачник – програма за животната средина, активности и факти

Прирачник – програма за животната средина, активности и факти

Прирачникот Програма за животна средина, активности и факти е адаптирана и преведена верзија на документот од Светска извидничка организација WSEP Resource Book кој има за цел да им помогне на младите извидници, фасилитатори, едукатори преку интересни активности и факти да

„Петтиот елемент“

„Петтиот елемент“

Отворен повик за 20 млади учесници на престојниот летен камп „Петтиот елемент“. Кампот е дел од истоимениот проект спроведуван од Прв Скопски Извиднички Одред, а финансиран од Фондација Отворено општество – Македонија. Целта на проектот е создавање на позитивна средина

Годишен извештај за 2020 година

Годишен извештај за 2020 година

Го објавивме нашиот годишен извештај за 2020 година🌿. И покрај големите предизвици кои настанаа заради новиот корона вирус Ковид 19, може да бидеме горди на нас и сепак заклучиме дека сме имале година навистина полна со активности, иако далеку помалку

КАЛЕНДАР 2021г.

КАЛЕНДАР 2021г.

Како и секоја година Прв Скопски Извиднички Одред подготви календар за престојната година со извиднички мотиви од своите тековни годишни активности. Оваа година повторно со нешто ново и различно од минатите години. Со поддршка на Град Скопје и нашите пријатели

10 Декември, Ден на човековите права

10 Декември, Ден на човековите права

На 10 декември во 1948 во Генералното собрание на Обеиднетите нации (ОН) беше усвоена Универзалната декларација за човекови права, камен темелникот на универзални вредности и стандарди за заштита и почитување на човековите права. Сите луѓе се универзално еднакви и специфично

сите различни сите еднакви

сите различни сите еднакви

Во моментов изработуваме прирачник со чекор по чекор активности кои имаат за цел да ја поддржат работата на наставниците, фасилитаторите, водачите и сите младински работници на тема човекови права како: дискриминација и толеранција, родова еднаквост и меѓукултурен дијалог.Како дел од

Летен извиднички камп 2020 Извиднички Центар Охрид

Летен извиднички камп 2020 Извиднички Центар Охрид

Започна фазата за олеснување на мерките креирани за време на пандемијата предизвикана од корона вирусот (Covid-19) и сите се радуваме за тоа. Се надеваме дека епидемиолошката состојба ќе ни овозможи да се видиме во текот на летото, во јули, во

Годишен извештај за 2019 година

Годишен извештај за 2019 година

Го објавивме нашиот годишен извештај 2019🌿. Може да заклучиме дека сме имале година навистина преполна со активности. ПСИО 💙❤️ во организација и/или преку директно учество посетил 34 активности ⚜️. Годинава е зголемен и бројот на нашите волонтери кои се секогаш спремни за нови

Извидниците од Европа за родова еднаквост!

Извидниците од Европа за родова еднаквост!

Во тек е настанот кој има за цел да ги вмрежи извидниците од Европски регион кои доаѓаат со различни гледишта и богати искуства, сите со една заедничка цел, за подобрување на родовата еднаквост. Гостин – говорник се придружи Pierrette Pape